Dags att plocka fram längdskidorna - snart sprutar snön i Rocklundaspåren

1:27 min

När minusgraderna kommer är det dags för den andra säsongen i Rocklundas konstsnöspår i Västerås. Debutåret blev en succé.

Tre minusgrader är allt som behövs.

– Anläggningen blev i dagarna startklar och när minusgraderna kommer är det bara att trycka på knappen och låta snön spruta, säger Karin Spets som är vice ordförande i Västerås skidklubb.

Snöanläggningen behöver gå för fullt i tre dygn för att få till ett tillräckligt tjockt snötäcke. Därefter tar det två dygn att packa snön och göra spår innan skidåkarna kan ge sig ut.

Debutsäsongen i vintras blev lyckad. Västerås skidklubb ökade medlemsantalet rejält och fick ungdomsverksamheten att växa och västeråsarna var snabbt på plats för att åka längdskidor som motionsform.

Det är många som vill ha ett längre spår, men konstsnöslingan förblir den här säsongen 2,5 kilometer. Men de brister man upptäckte förra säsongen är åtgärdade.

– Det blev blött på vissa ställen och där har vi dränerat ut. En kurva som många trillade i ska vara lite bättre och vi har en ny belysningsstolpe vid skidstadion så man ser bättre.

Även en skidlekplats håller på att byggas upp där man ska kunna träna teknik och testa att åka på terrängvågor.