Snart dags för Världs-KOL-dagen

1:26 min

Varje år dör fler än 2 000 personer i Sverige till följd av den kroniska lungsjukdomen KOL. Imorgon är det Världs-KOL-dagen, vilken bland annat uppmärksammas i Västerås.

Den 18 november, uppmärksammas världs-KOL-dagen på Kyrkbacksgården i Västerås.

Då kommer KOL-teamet på Västmanlands sjukhus  dit.

– Vi vill vända oss till alla västmanlänningar och informera om vad KOL är, säger Monica Fredriksson, legitimerad fysioterapeut på Västerås sjukhus.

– Vi vänder oss till alla, men särskilt till personer som är rökare och känner att de med lite motivation kan minska sitt rökande eller komma till ett rökstopp

Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, som förkortas KOL, är en lungsjukdom som nästan bara drabbar rökare. KOL är en kronisk sjukdom, vilket betyder att om du drabbas av KOL så har du det resten av livet.

Det enda som kan förhindra att sjukdomen blir värre med tiden är att du slutar röka.

Det är svårt att veta hur många som lider av KOL, men enligt Svensk Lungmedicinsk Förening beräknas mellan 400 000 och 700 000 personer i Sverige ha KOL.

Sjukdomen är dödlig och fler än 2 000 personer dör årligen i Sverige.

Det finns ungefär 15 000 personer i Västmanland med KOL, enligt Monica Fredriksson, men hon menar att det är svårt att ge en exakt siffra då mörkertalet är stort.

– Vi vill att personer i tid ska känna att de fått kunskapen och vet att med ett rökstopp kan jag förhindra att KOL utvecklas, säger Monica Fredriksson till P4 Västmanland..