Säpo hjälper fransk polis efter terrordåden

8:00 min

Trots en av Europas bästa säkerhetstjänster kunde terrordåden i Paris inträffa, konstaterar Säpochefen Anders Thornberg. Han berättar att svensk polis nu hjälper till i Frankrike.

– Jag vill inte säga exakt vad vi gör, det är viktigt att fransmännen får leda den här utredningen och äga informationen. Men vi har folk på plats och vi har ett informationsutbyte, säger Anders Thornberg.

Han beskriver ett omfattande internationellt samarbete mellan säkerhetstjänster och olika polisorganisationer i kampen mot terrorismen. ”En nödvändighet” för att förebygga nya attacker.

Att dåden i Paris kunde inträffa är inte att betrakta som ett misslyckande, anser Anders Thornberg. I alla fall inte än.

– Jag tycker att det är alldeles för tidigt att ta ordet misslyckande i sin mun. Det får utredningar så småningom visa vad som inträffat. Det här visar hur otroligt allvarligt det är. Den franska säkerhetstjänsten är en av Europas bästa, otroligt skickliga. Ändå kan det här inträffa.

– Den senaste tiden har vi sett mer småskaliga attentat som skett med enskilda resenärer, återvändare eller ensamagerande personer som gör något i sina hemländer. Nu ser vi mer storskaliga attacker. Vi får fundera på vad det här innebär och hur man ska kunna hitta det här innan det inträffar. Det är väldigt allvarligt, det är ett nytt sätt att arbeta.

Uppgifterna om ett syriskt pass vid en av gärningsmännen har spätt på spekulationer om att terrorister finns i flyktingströmmarna som söker sig mot Europa.

– De här uppgifterna spelar in. Vi får titta på vad som hänt. Vi räknar med att en och annan skulle kunna gömma sig i flyktingströmmarna, säger Anders Thornberg.

Han ser det som mest sannolikt att terrorister framför allt använder andra vägar. Inte minst som många medlemmar har falska pass eller redan är medborgare i europeiska länder.

– Men den stora mängden flyktingar som kommer nu innehåller naturligtvis personer från alla olika inriktningar.

– Vi jobbar tätt ihop med Migrationsverket och andra myndigheter för att se till att några säkerhetshot inte kommer in i Sverige.

Omkring 120 svenskar som varit i Syrien har återvänt till Sverige. Dessa håller Säpo ögonen på.

– Vissa kanske vi måste följa dygnet runt. Vi tror inte att alla är terrorister, men det räcker att det finns en eller två som skulle vara beredd att göra någonting, säger Anders Thornberg.

Han poängterar att potentiella terrorister inte bara finns bland återvändare. Det kan lika gärna handla om ensamagerande individer eller aktiva nätverk.

– Det räcker inte att titta på våldsbejakande islamister. Det kan lika gärna komma från politiska extremister på yttersta kanterna, som är beredda att använda våld, säger Anders Thornberg.

Hotbilden mot Sverige är i dag förhöjd. Säkerhetspolisen kommer att analysera det som nu hänt i Frankrike och försöka lära av det inträffade.

– När den här bilden börjar klarna ska vi ta till oss vad som inträffat och översätta det till svenska förhållanden, precis som vi gjorde efter Breivikattacken, säger Anders Thornberg.