Kommunfullmäktige i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Fullmäktige i Västerås är ett möte som webbsänds. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Ökad exponering leder till fler hot mot politiker

SKL: Både missnöjda medborgare och bemötande förtroendevalda emellan
0:43 min

Nu höjs allt fler röster för ökad säkerhet vid politiska möten som är öppna för allmänheten. Det beror bland annat på att politiker idag är så exponerade, menar SKL.

Landstinget Västmanland har ansökt om att få ha ordningsvakter vid sina fullmäktigemöten, och i Sala finns förslag om väktare vid de lokala kommunfullmäktigemötena.

Och säkerhetsläget har förändrats, eftersom politiker idag är så exponerade på bland annat nätet, säger Anna Lindström, projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

– Tidigare har det handlat om fysiska möten, men nu har vi också internet, webbsända fullmäktigemöten bland annat, så exponeringen är mycket större, säger Anna Lindström, projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

Enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, har 16 procent av landets förtroendevalda utsatts för hot.

– Väldigt ofta är det missnöjda medborgare som yttrar sig via mail, sociala medier eller genom rent hotfulla bemötanden, men vi har också bemötanden förtroendevalda emellan, så vi har både och, säger Anna Lindström på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".