Denise Norström (S) landstingsråd i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Denise Norström (S) landstingsråd i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Oljebolag i Landstinget Västmanlands fonder

2:14 min

Många kommuner och landsting placerar pengar i oljebolag via sina fonder, trots att man har mål om att minska sin klimatpåverkan. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Även hos Landstinget Västmanland finns en fond med två oljebolag i innehavet.

Landstinget i Västmanland har sammanlagt drygt tre miljarder i en lång rad fonder och andra värdepapper.

Landstinget Västmanland arbetar tillsammans med landstingen i Sörmland och Örebro när det gäller fondförvaltning, enligt landstingsrådet Denise Norström (S).

Hon säger att man har en gemensam policy när det gäller etiska frågor, där bland annat miljöpåverkan finns med.

– Är det så att vi hittar till exempel olja, oljeindustri, då går vi inte ur fonden utan då påpekar vi att här har vi hittat detta, det strider mot vår policy och då är det upp till fondförvaltaren att ta bort de delar i sin fond som strider mot vår policy, säger Denise Norström, och fortsätter:

– Gör de det, då ligger vi kvar i fonden för då har de ersatt med någonting annat som passar för vår policy. Gör de inte det, då är vi en väldigt stor kund för fondförvaltaren, då kliver vi ur en fond.

Men när P4 Västmanland får en sammanställning av landstingets innehav från början av året fram till slutet av september hittar vi en fond som har aktier i ett argentiskt och ett kazakstanskt olje- och gasbolag.

Det här säger Denise Norström att hon kommer att be landstingets finanschef att titta på.

Om innehavet visar sig finnas kvar kommer landstinget att kontakta fonden och be dem att ta bort oljebolagen.

Men varför väljer då inte landstinget helt enkelt att lämna en fond direkt när man upptäcker exempelvis oljebolag?

– Skulle vi inte jobba på det här sättet utan kliva ur fonder hela tiden så fort vi ser någonting, då skulle det bli väldigt hattigt och vi skulle inte alls säkra upp pengarna för våra anställda som vi gör när vi jobbar på det här sättet.

– Men det är ju otroligt svårt och man måste ha experthjälp för att klara sådant här, säger Denise Norström.

Har ni tillräcklig koll tycker du?

– Jag tycker att vi har hyggligt bra koll och eftersom vi är så stora så lyssnar fondförvaltarna när vi ifrågasätter någonting.

– Det har jag märkt genom åren att när vi har fått redovisat varför man gör förändringar i vissa fonder, då har det faktiskt berott på att vi har larmat och sett att här stämmer det inte riktigt med vår policy.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista