Västeråsare slarvar med reflexer

1:21 min

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Men trots det använder få västeråsare reflexer när det är ute och går.

– Jag har nog inte tänkt på det, men jag tycker det är väldigt bra att ha. Man märker ju det själv när man är ute och kör bil att folk syns mycket bättre när de har reflexer på sig, säger Sara Åkesson som jag träffar på stan i Västerås.

Fler jag pratar med säger att de inte heller använder reflexer när de går i mörkret på stan. Men tycker det är bra om folk syns i trafiken när de själva kör bil.

Bara 4 procent av västeråsarna använder reflexer när de går i mörkret på stan, visar en undersökning som Länsförsäkringar Bergslagen gjort tillsammans med NTF.

Undersökningen har gjorts på två hårt trafikerade platser i Västerås. Där kontrollerades 1 000 personer om de hade reflexer eller cykellyse. 58 procent hade cykellyse.

Susanne Lidmo som är chef på Länsförsäkringar Bergslagen tycker att det är oroande att så få använder reflex:

– Det är ett skrämmande resultat och betydligt lägre än vi trodde det skulle bli.

Vad hade ni väntat er?

– Vi visste nog att det var dåligt men att det var så här pass dåligt det kunde vi inte tro, säger Susanne Lidmo.

Hon tror att många gående och cyklister invaggas i falsk säkerhet när de är mitt i stan och tror att de är synliga för bilisterna eftersom det finns gatubelysning.

– Många gånger blir bilisterna bländade av all gatubelysning så det är oftast precis tvärtom. Det är oftast i tätbebyggt område som olyckorna sker.