Asylsökande barn går tennisskola i Norberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Bilden togs vid ett annat tillfälle och föreställer asylsökande barn som går tennisskola i Norberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Paus för ensamkommande flyktingbarn ger effekt i Norberg

"Inget lätt beslut att ta"
2:12 min

För en månad sedan fattade Norberg beslutet att pausa mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar under tre månader. Nu ser man att stoppet har fått effekt.

Socialdemokraten Annika Hedberg Roth är ordförande i Norbergs socialutskott. Det kändes "jättesvårt" att ta beslutet, säger hon.

– Vi kunde inte längre säkerställa att vi gjorde det bästa för barnen. Vi hade nästan sex gånger så många barn som vi hade avtal på, och där satte vi stopp, för vi kunde inte ge dem det de hade rätt till. 

Dessutom ville man att handläggarna skulle få en chans att jobba ikapp i högen av ansökningar. Under tiden som mottagningen av ensamkommande barn och ungdomar pausats har förfrågningarna från Migrationsverket fortsatt att droppa in på kommunens fax.  

– Vi har fått 18 fax under tiden. 10 av de här barnen är kvar på transitboendena istället, så det har fått effekt, säger Annika Hedberg Roth. 

19 januari 2016 kommer mottagandet av ensamkommande flyktingbarn att återupptas.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".