Radikalisering i Västerås kan tyda på försök att rekrytera till terrororganisationer

0:59 min

Det kan pågå försök att rekrytera ungdomar i Västerås till terrororganisationer. Även om inga har åkt för att strida med terrororganisationer, så pågår en radikalisering, enligt Västerås stad.


– Vi har inga kända IS-krigare som har rekryterats från Västerås. Men visst pågår en viss radikalisering, som vi kan misstänka och tro i våra verksamheter, säger Per-Olof Rask som samordnar Västerås stads arbete mot våldsbejakande extremism.

Det man sett i Västerås är personer som söker upp ungdomar som kanske redan befinner sig i ett utanförskap, med en annan etnisk bakgrund.

– Det finns skäl att tro att det kan vara kopplat till en rekrytering. Frågorna väcks i våra verksamheter där man blir fundersam över förändringen hos vissa ungdomar där man börjar klä sig annorlunda och får ett annorlunda beteende.

– Vi kan inte peka på exakt vad det är utan det är en känsla, som vi nu försöker ta reda på vad den egentligen innehåller.

Men pågår det aktiv rekrytering till terrororganisationer i Västerås?

– Det kan jag inte bekräfta och säga, men det är klart att det finns en misstanke om det. I den meningen är inte Västerås förskonat, även om organisationerna inte har lika starkt fäste i Västerås som de har i Örebro, säger Per-Olof Rask.

– Trossamfunden i Västerås gör också ett väldigt bra arbete med det här, tillägger han.