Polisinsats i centrala Västerås
Polisinsats i centrala Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Höjd hotnivå - fler poliser på publika platser i Västmanland

"Vi ökar synligheten på flera platser"
1:31 min

Säpo har höjt terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. I Västmanland finns ingen konkret hotbild, men fler poliser kommer att finnas på publika platser.

Till Ekots direktrapportering

En fyra innebär "högt hot", enligt hotnivåskalan.

Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att man måste agera inom ramen för kontraterrorarbetet, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Att hotbilden höjts syns bland annat på centralstationen i Västerås där polisen har kontrollerat resenärer som kommer med tågen nu under eftermiddagen.

– Vi har efter hand ökat på tillsynen av polis på publika ställen runt om i regionen. Det jag kan säga i det här läget: det finns i nuläget inte något konkret hot riktat mot något i vår region, säger Christer Nordström som är polisens presstalesman i region mitt, där Västmanland ingår.

Men det finns poliser på fler ställen än på just centralstationen i Västerås?

– Vi ökar synligheten på flera platser i tätorterna i hela regionen. Vi kommer återkomma med information när det är möjligt, när vi har något mer att berätta, säger Christer Nordström.

– Nu håller vi på att organisera upp en verksamhet kring det förhöjda hotet och jag kan inte gå in på några detaljer kring vad vi nu kommer att göra närmast. Det pågår en samverkan med säkerhetspolisen, säger Christer Nordström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".