Entré till Asyl- och Integrationshälsan i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Asylhälsan i Västerås växer

"Rekrytering pågår för fullt"
1:13 min

För att klara av att ge asylsökande hälsovård i tid kommer landstinget att öppna en filial till Asyl- och Integrationshälsans mottagning i Västerås.

Landstinget verksamhet Asyl och Integrationshälsan i Västerås, som bland annat gör hälsoundersökningar och vaccinerar barn, hinner inte med och behöver hjälp.

– Vi kommer att behöva öppna en filial i Västerås och bygga ut så att vi får två delar. Då behöver vi också se till att vi har personal på två ställen. Rekrytering pågår för fullt till Asyl-och Integrationshälsan, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

Landstinget Västmanland är fortfarande kvar i stabsläge på grund av antalet asylsökande. Det är stabsledningen som fattat beslut om att öppna en filial till Asyl- och integrationshälsan, som har sin mottagning på Oxbacken i Västerås.

Filialen ska ligga i den östra delen, nära asylboendet på Hälla, säger landstingsrådet Denise Norström Socialdemokrat.

Regeringens besked i förra veckan om att Landstinget Västmanland ska få 53 miljoner extra för mottagandet av asylsökande kommer att behövas, säger Denise Norström. Pengarna får landstinget använda i år och nästa år.

Med fler asylsökande så kommer det att krävas mer av alla vårdcentraler, offentliga som privata, säger Denise Norström.

– Tidigare när vi har haft en organisation för ett normalläge, då har ju de som sedan har fått asyl fått vara kvar på asylhälsan, för att det också är en vårdcentral.

– Nu ser vi att vi snabbare kommer att slussa ut de som har fått asyl. De måste in i den ordinarie primärvården och då kommer naturligvis de privata att få den här kategorin patienter listade hos sig, säger Denise Norström.

Om man söker asyl eller är papperslös i Sverige så har man rätt till sjukvård och tandvård som inte kan vänta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".