Toalett och tvättställ i ett litet toarum. Foto: SR
1 av 3
Michael Wzdulski, miljöstrateg på Västerås stad Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
2 av 3
Michael Wzdulski, miljöstrateg på Västerås stad Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
Tack vare reningsverkets fingaller fångas allt skräp upp, dvs allt som inte är kiss, bajs och toalettpapper. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Tack vare reningsverkets fingaller fångas allt skräp upp, dvs. allt som inte är kiss, bajs och toalettpapper. Foto: Sveriges Radio

Många använder toastolen till annat än skit

2:32 min

Kastar du tamponger, cigaretter eller snus i toaletten? Då är du inte ensam. 30 procent av Västeråsarna kastar annat än just skit i toaletten. Detta försvårar reningsprocessen och kan få konsekvenser för miljön.

Det är i en undersökning gjord av Svenskt vatten som visar på att 30 procent av västeråsarna slänger ned annat än kiss och bajs i toaletten. Det kan vara tamponger, snus, cigaretter eller tops vilket inte är tillåtet att kasta ned i toaletten. 

–Sakerna som kastas ned i toastolen blir ett hinder i reningsprocessen, säger Michael Wzdulski, miljöstrateg på Västerås stad.

Även mediciner kan få konsekvenser och kan påverka fiskarna i våra sjöar och vattendrag negativt. Men det finns saker som är ännu värre som till exempel flytande vätskor. 

– Saker som absolut inte hör hemma i toaletten är lösningsmedel och färg vilket inte ska inte vara i det kretsloppet för tillslut hamnar det i vattnet. 

Västerås har i sina miljömål satt upp att man ska trygga vattenförsörjningen och vara drivande i vattenmiljöfrågor, men ändå slarvas det flitigt bland befolkningen. 

– Vi jobbar med att nå vattendirektivets krav i vattenförvaltningen. Idag når vi inte god ekologisk status eller god kemisk status i Mälaren vilket är ett problem, säger Michael Dzulski.

Vad kan kommunen göra för att befolkningen ska sluta kasta fel saker i toaletten?

– Vi kan gå ut med kommunikationsinsatser, men vi arbetar också med förebyggande insatser, säger Michael Wzdulski.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista