Vd kan bli ordinarie trots att riktlinjer inte följts

2:31 min

När Västerås flygplats tidigare i höstas anställde Anders Gärdström som tillförordnad vd skedde det utan den rekryteringsprocess som finns i Västerås Stads riktlinjer. I stället avgjorde personliga kontakter.

Lena Söderberg, ordförande i styrelsen för Västerås flygplats, försvarar det med att det var bråttom och att han än så länge bara är tillförordnad vd.

Men det kan bli så att Anders Gärdström även utses till ordinarie vd, utan någon ytterligare rekryteringsprocess.

– Vi är nöjda med rekryteringen hittills, det funkar bra och jag har heller inte hört något klagomål från personalen, säger Lena Söderberg till P4 Västmanland.

Enligt henne beslutade styrelsen för Västerås flygplats i somras att man ville ha en mer affärsinriktad vd än Mikael Nilsson, som haft tjänsten i många år. Han skulle istället bli flygplatschef.

Beslutet fattades av styrelsen utanför protokollet och Lena Söderberg är osäker på exakt när det var:

– Beslutet borde ju ha fattats vid junisammanträdet.

Det står ingenting i protokollet om det...?

– Nej, jag kommer faktiskt inte ihåg riktigt hur vi hanterade det där, men det var nog kanske när styrelsen hade enskild överläggning, det måste det ha varit.

– För att man sitter inte och diskuterar om man ska avskeda vd:n när vd:n sitter med i styrelsemötet.

Det skedde utanför protokollet, beslutet alltså?

– Ja, så var det, säger Lena Söderberg.

Först i protokollet från ett styrelsemöte i slutet av augusti finns frågan med, som information under rubriken "övriga frågor".

Sedan blev det bråttom att rekrytera, eftersom man inte ville ha en avsatt vd kvar på posten, enligt Lena Söderberg,

I början av oktober anställdes Anders Gärdström som tillförordnad vd för Västerås flygplats fram till sista juni nästa år.

Han hade varit styrelseordförande på flygmuséet på Hässlö och då fått personliga kontakter på flygplatsen som gjorde att han fick jobbet.

– Det var någon i flygplatsstyrelsen som kände till honom.

Så det var via personliga kontakter?

– Ja, det var det.

Västerås Stad har utförliga riktlinjer för hur rekrytering av förvaltnings- och bolagschefer ska gå till.

I det dokumentet står att det ska finnas en särskild facklig grupp med i arbetet, flera kandidater ska tas fram och så vidare.

Men enligt Lena Söderberg har man ännu inte bestämt om det ska bli någon sådan rekryteringsprocess när en ordinarie vd ska utses eller om Anders Gärdström kan gå direkt från tillförordnad till ordinarie vd.

– Framåt vårkanten här så måste vi ju bestämma hur vi ska gå vidare i rekryteringsarbetet. Ska vi gå vidare i rekryteringsarbetet eller är vi nöjda som det är?

Men att det har inte tagits fram flera kandidater, det har inte varit någon urvalsprocess...

– Ja, men hur väljer man och vet att man väljer rätt, det är lika svårt som...

– Vi visste inte om vi valde rätt nu heller. Vi vet fortfarande inte det. Vi tror det, säger Lena Söderberg till P4 Västmanland.