Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Anna-Karin Wagner. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna-Karin Wagner. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Stort behov av tandvård hos unga asylsökande

"Aldrig sett så här mycket karies"
1:39 min

Folktandvården i Västmanland har aldrig sett så mycket karies hos unga som idag. Det är hos asylsökande barn som karies eller hål i tänderna hittas.  

Så små barn som två-tre åringar kan ha mycket karies, säger Anna-Karin Wagner utvecklingschef inom Folktandvården Västmanland AB.

– Ja det har de. Många av våra unga tandläkare har aldrig sett så här mycket karies. Det blir lite chockartat. Det vi ser är att många små barn har mycket karies.

– Det påverkar både oss och även då specialisttandvården som får ett ökat tryck på sina behandlingar. Speciellt på narkosen. För ett litet barn som är två år som har karies i nästan varje tand är inget man sätter sig och börjar borra i det första man gör, säger Anna-Karin Wagner till P4 Västmanland.

Förekomsten av karies hos barn, liknar den som tandläkare mötte på 60-talet hos unga i Sverige, säger Anna-Karin Wagner.

Specialisttandvården inom Landstinget Västmanland får nu allt fler remisser från Folktandvården, säger Anders Östling chef för enheten till P4 Västmanland.

Specialisttandvården som fram till idag har haft problem med narkostid, alltså tid att söva de små barnen.

Men bara för någon vecka sedan har man fått tillgång till ytterligare en operationssal, säger Anders Östling. 

– Tidigare hade vi tre operationssalar en gång i veckan. Men nu har vi fått besked om att vi får tillgång till fyra operationssalar en gång i veckan och det innebär lite mer narkostid, säger Anders Östling.  

Att så små barn som två-tre åringar har så mycket karies beror bland annat på att man inte använder fluortandkräm och dålig tandborstning, säger Anna-Karin Wagner.

– Ja alltså kosten är en jättestor faktor plus att vi i Sverige har en lång tradition av att förespråka daglig tandborstning med fluortandkräm.

– Det har varit vår framgångsfaktor i Sverige, säger Anna-Karin Wagner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".