Folktandvården vill kartlägga asylsökandes behov av tandvård

1:30 min

Med allt fler asylsökande så har trycket ökat på Folktandvården i Västmanland. Nu vill Folktandvården kartlägga behovet av tandvård.


För att klara av situationen planeras en rad åtgärder, enligt Claes Stenlander verksamhetsansvarig för Folktandvården Västmanland AB:

– Det är ett enormt ökat tryck på våra kliniker och särskilt från akuta patienter som kommer med kort varsel och de kanske kommer sent eftermiddag.

– Det gör att många av våra medarbetare får jobba kvar sena kvällar och känner en ökad belastning, säger Claes Stenlandet till P4 Västmanland.

Det är särskilt i höst som Folktandvården har känt av en ökad belastning och antalet asylsökande är ju också betydligt fler i år, säger Claes Stenlander.

För att ge asylsökande med störst behov av tandvård hjälp i tid och även klara av den ordinarie verksamheten så har Folktandvården sökt pengar från landstinget för att kunna kartlägga behovet av tandvård hos asylsökande.

– Vi vill ju komma ut på våra asylboenden och göra en riskbedömning av de som är asylsökande för att kartlägga deras tandvårdsbehov.

– Då tänker vi oss att en tandhygienist och en tandsköterska ska undersöka asylsökande personer för att se deras behov av framtida tandvård. Det handlar också om att styra så att de som har störst behov får hjälp först, säger Claes Stenlander till P4 Västmanland.

Så snart Folktandvården fått besked om man får pengar från landstinget så planerar man att före årsskiftet komma igång med verksamheten.