Anna Maria Romlid (V), Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Anna Maria Romlid (V), Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Kritik mot hur flyg-vd rekryterades

"Det är vi ju otroligt kritiska till"
0:43 min

Anna Maria Romlid, vikarierande gruppledare för Vänsterpartiet i Västerås, är kritisk till hur rekryteringen av en ny tillförordnad vd för Västerås flygplats gått till. Hittills har man inte gått igenom den rekryteringsprocess som finns i Västerås Stads riktlinjer, och det är inte säkert att man kommer att göra det.

Den nya tillförordnade vd:n för Västerås flygplats, Anders Gärdström, fick jobbet utan den rekryteringsprocess som finns i Västerås Stads riktlinjer.

Det försvarar styrelseordföranden Lena Söderberg (S) med att det var bråttom och att han än så länge bara är tilförordnad, men hon säger samtidigt att det kan bli så att han även utses till ordinarie vd, utan någon ytterligare rekryteringsprocess.

Anna Maria Romlid, vikarierande gruppledare för Vänsterpartiet i Västerås, är kritisk.

– Tyvärr så sitter vi ju inte i flygplatsstyrelsen och har därför inte haft inblick i själva rekryteringsprocessen, men som utomstående känner vi också att det har gått väldigt, väldigt fort, särksilt som före detta vd Mikael Nilsson fortfarande sitter kvar i bolaget så då kan man ju inte ha haft så bråttom egentligen, så vi tycker att det är lite märkligt.

Det är ganska många steg som ska gås igenom, exempelvis ska det finnas en särskild facklig grupp med i arbetet, man ska ta fram flera kandidater, det står beskrivet i hur urvalsprocessen ska gå till och så vidare men inget av det här har gjorts än så länge. Hur ser du på det?

– Det är vi ju otroligt kritiska till. Just med den här fackliga gruppen och de anställda är det ju väldigt viktigt att de är med i en rekryteringsprocess när en ny chef ska tillsättas, så det ska ju göras riktigt, säger Anna Maria Romlid.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".