Martin Landås, driftansvarig Vedbobacken i Västerås. / Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.
Martin Landås, driftansvarig Vedbobacken i Västerås. / Foto: Patrik Åström. Sveriges Radio.

Vedbobacken laddar för premiär i advent

0:54 min

Kylan har kommit, men snön lyser fortfarande med sin frånvaro. Och på Vedbobacken i Västerås jobbas det för fullt med att spruta ut konstsnö med sex kanoner.

Martin Landås, som är driftansvarig för Vedbobacken, säger att de är igång ovanligt tidigt.

– Ja, vi brukar köra igång i mitten av december och som det ser ut nu så kommer vi att ha en skidbacke till första advent, säger han.

– Barnbacken öppnar på lördag och så kommer vi att ha nästan en kilometer färdigt konstsnöspår och kommer nog att öppna ännu tidigare nu i veckan.

Ni har planer på att höga backen med tio meter:

– Ja, det låter lite men i dag har vi 50 meters fallhöjd och kommer vi upp i 60 eller 65 så blir det en rejält bra backe även för avancerade åkare.

Hur långt har de planerna kommit?

– För vår del har de kommit långt, och hos kommunen så tuggar det väl på så det ska väl göras en ny detaljplan till att börja med. Vi hoppas att kommunen också tycker att det här är en bra idé för staden och att de kan jobba på så fort det går, säger Marin Landås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista