Lars Brånn
Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.

Migrationsverket vill driva asylboende i egen regi

1:00 min

Det är svårt att hitta boenden till de asylsökande som kommer till Västmanland. Nu vill Migrationsverket öppna två egna boenden som de själva ska driva.

Det blir allt svårare att hitta boendeplatser till de personer som söker asyl i Sverige. I Malmö var situationen så ansträngd att några fick sova utomhus under helgen.

Även i Västmanland är det en ansträngd situation för Migrationsverket:

– Vi har fullt i alla våra boenden, men än så länge har vi inte behövt ha någon som sover på gatan. Vi har löst det så att de "extrapersoner" som vi har fått; de har vi kunnat inkvartera i några av de boenden som är idrottshallar, säger Lars Brånn, enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

Nu öppnar Migrationsverket upp för att driva asylboenden i egen regi:

– Det vi helst vill är att vi själva driver stora boenden. Att vi helt enkelt hyr en lokal fastighet, och sedan driver Migrationsverket det själv, med personal på plats. Vi kommer säkert att ha ett eller två sådana boenden i Västmanland, säger Lars Brånn.

Hur långt borta är det?

– Jag hoppas att vi kanske är en eller två månader bort, men vi jobbar aktivt på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista