Västerås flygplats. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland.

Fler i ledningen kostar pengar för flygplatsen

"Man måste verkligen hålla i kostnadssidan och det har man uppenbarligen inte gjort"
2:03 min

I och med att Anders Gärdström anställdes som tillförordnad vd på Västerås flygplats finns det nu tre ledande befattningshavare på flygplatsen där det tidigare var en, med ökade lönekostnader som följd.

Styrelseordföranden för Västerås flygplats – Lena Söderberg – ser det som en satsning, men hon säger samtidigt att det blir dyrt för flygplatsen.

– Jo, det blir det. Men flygplatsen har försökt i tio års tid att spara sig ur underskott, vi har inte lyckats. Så nu måste vi ta nya tag, nu försöker vi satsa oss ur men det är klart att vi måste titta på lönefrågan. Har vi råd att ha alla de här tre kvar? säger Lena Söderberg.

Tidigare fanns en vd för Västerås flygplats, Mikael Nilsson. Nu finns tre ledande befattningshavare: Anders Gärdström som är tillförordnad vd, Eva Wetterstrand som är marknadsansvarig och samtidigt arbetar den tidigare vd:n Mikael Nilsson kvar, fast nu som flygplatschef.

Anders Gärdström har en månadslön på 70 000 kronor. Vad de två andra tjänar har flygplatsen sekretessbelagt, ett beslut som P4 Västmanland kommer att överklaga.

Bengt-Åke Nilsson för Liberalerna, som sitter i opposition i Västerås, tycker att flygplatsens underskott måste minska, och han är inte förtjust i de höga lönekostnaderna.

– Man kan inte bara satsa sig ur en kris och dessutom så tar det ofta lång tid att få fram nya flyglinjer och så där, som kan öka intäkterna. Så man måste verkligen hålla i kostnadssidan och det har man uppenbarligen inte gjort från flygplatsens sida.

Magnus Edström, kommunalråd för Miljöpartiet, ett av de styrande partierna i Västerås, säger att flygplatsens ekonomi just nu går åt fel håll. Kommunstyrelsen har nyligen gett i uppdrag till flygplatsbolaget att nå minus 5 miljoner i budgeten 2017, och då får flygplatsen ändå ett driftbidrag på 15 miljoner från kommunen.

– Vi har ju ett visst tålamod, att det tar en viss tid, men det får inte ta för lång tid och vi måste börja se att det här vänder nu. Istället är det ju så att det sämre än någonsin nu när vi har gett flygplatsen lite långsiktiga förutsättningar, säger Magnus Edström, och fortsätter:

– Nu går de in med en budget på minus 32 miljoner för nästa år och det är ju verkligen inte okej. Det går åt fel håll just nu.

Och så ökar de kostnaderna med fler tjänster också?

– Ja, och det kan ju vara rätt, men då måste det också börja ge resultat på intäktssidan också. Ser vi inte det då kan vi inte hålla på så, man måste ändå anpassa mun efter matsäcken, säger Magnus Edström.

p4vastmanland@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".