Jani Stjernström, ordförande Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/SR.
1 av 2
Janí Stjernström, ordförande Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Lena Johansson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Lena Johansson Socialdemokrat och landstingsråd Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vårdförbundet kritiserar landstingets medarbetarenkät

1:20 min

Den genomsnittliga landstingsmedarbetaren i Västmanland trivs på jobbet och tycker att arbetet är betydelsefullt. Det visar en medarbetarenkät som Landstinget Västmanland gjort. Men facket pekar på en baksida.

I september fick alla medarbetare och chefer inom Landstinget Västmanland möjlighet att svara på en mängd frågor om sitt arbete och sin arbetsplats, och nu har resultatet kommit.

– En sådan här medarbetarenkät gjordes för två år sedan. Den visade att man var mindre nöjd då än vad årets enkät visar.

Årets nöjd medarbetarindex (NMI) hamnar på 78. Det är en förbättring jämfört med förra mätningen 2013 då NMI var 76. Förbättringen är än större om man jämför exempelvis med 2009 då landstingets index var 68.

– Det är roligt och bra mot bakgrund av att om man trivs på arbetet så ger man också bra service och vård till västmanlänningar. Jag tror en stor del i att många inom just den här branschen älskar sitt arbete, det får jag höra ofta, är att man tycker om sina arbetskamrater, arbetet och att man brinner för det, säger landstingsrådet Lena Johansson (S).

Men facket är kritiskt till undersökningen. Janí Stjernström, ordförande i Vårdförbundet Västmanland, menar att resultatet beror på vilka frågor som ställts - och säger att det har man inte kunnat påverka då undersökningen gjordes av en konsult utifrån.

Men Janí Stjernström håller med om att det finns de som mår bra:

– Vi ser att en hel del av våra medlemmar trivs väldigt bra, och sedan får vi ofta se baksidan också. Vi har en hel del indikationer på att man inte mår så bra utifrån bland annat hög arbetsbelastning, säger hon.

– Ofta är det, enligt våra underlag, de som jobbar i dygnet-runt-verksamheten, de som jobbar dag och natt. Vi har fått en anställningsform där arbetsgivarna anställer på rotationstjänst, som det kallas. Och det vi ser är höga sjukskrivningar och vi ser också att många har indikationer på sömnsvårigheter och oro, säger Jani Stjernström på Vårdförbundet Västmanland.


 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista