skuggan av ett barn med en keps. Foto: Lars Pehrsson/TT.
Foto: Lars Pehrsson/TT.

Kommuner anmäler sitt mottagande av flyktingbarn

2:03 min

Det är nu två kommuner i länet som har Lex Sarah-anmält sig själva för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Först ut var Västerås och nu även Hallstahammar.

För en dryg månad sedan gjorde socialtjänsten i Västerås en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, och nu har Hallstahammar gjort detsamma.

– Vi ser att vi inte når upp riktigt till de lagkrav som ställs kring handläggning och boendesituation kring de ensamkommande barn vi tar emot idag, säger Anna Sundin, områdeschef vid individ- och familjeomsorgen i Hallstahammar.

Så här förklarar hon närmare vad det är man inte klarar:

– Handläggningstider kommer vi inom kort inte att klara av. Vi har gjort det fram tills nu, men fyramånaders-gränsen på utredning kommer vi att ha väldigt svårt att klara av, vilket är ett lagkrav.

– Situationen på boendet ser ut så att det kommer fyra till fem barn i veckan till oss. Det gör att barnen bor tätare tillsammans, ungdomsgruppen förändras dag för dag och vi behöver också plocka in personal i en väldigt hög takt vilket gör att personalgruppen inte är bekanta med varandra eller med barnen på det sätt som är önskvärt.

Hur ser du på att ni har hamnat i den här situationen?

– Ja, det är ju inte unikt för Hallstahammar. Så här ser det ju ut i större delen av Sverige och det är ju en av svårigheterna också att det inte finns så många placeringsformer externt att hitta för oss heller. Men det här är en situation som vi delar med många andra och vi löser den ju dag för dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista