Mattias Rensmo och Sofie Tejre söker efter botemedel mot höstdeppen. Foto: Sveriges Radio.
Mattias Rensmo och Sofie Tejre söker efter botemedel mot höstdeppen. Foto: Sveriges Radio.

Så klarar du höstdepressionen

2:56 min

När mörkret blir allt kompaktare är det många som har allt svårare att ta sig ur sängen och livet känns allmänt trist. Mattias och Sofie reder ut vad som hjälper mot höstdeppen.


Diagnosen ”Årstidsbunden depression” får den som drabbas av depressiva besvär i samband med årstidsväxlingar, framförallt när det blir höst och vinter. Men vad är lite trötthet och vad är en depression? Och hur ska man göra för att må bättre även under årets mörka halvår?

– Det räcker med att gå ut tio minuter, och att få kontakt med ljuset och ögat. Det är viktigt att ljuset kommer in i ögat, säger Jessica Hillman som är distriktssköterska på 1177 i Västerås.  

Man behöver inte ta en promenad i solen för att det ska ge effekt, det räcker med att stå i solen, berättar Jessica Hillman:

– Det är inte intensiteten på promenaden som räknas, även om fysisk aktivitet och motion gör väldigt mycket för vårt välbefinnande. Men när det gäller just det här med ljuset så räcker det faktiskt att gå ut och vara ute i ljuset, säger hon.

Om man känner en längre och ihållande trötthet ska man däremot söka hjälp:

– Det finns människor som knappt orkar ta sig ur sängen, man sover extremt mycket, och hittar absolut ingen glädje i vardagen. Då ska man absolut gå till en doktor, säger Jessica Hillman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista