Ann-Kristine Hallström, överförmyndarhandläggare i Sala kommun
Ann-Kristine Hallström är överförmyndarhandläggare i Sala kommun. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

Behovet av gode män ökar

1:30 min

Det stora ökningen av antalet asylsökande i landet har gjort att även trycket på gode män ökar. I flera kommuner i Västmanland är läget jobbigt, bland annat i Sala kommun.

– Läget är att vi är i ett stort behov av flera gode män. Vi har många uppdrag som väntar och vi behöver vara fler. Vi har ungefär femton barn som inte har någon god man tillsatt, säger Ann-Kristine Hallström, överförmyndarhandläggare i Sala kommun.

I slutet av augusti ringde vi på P4 Västmanland runt bland kommunerna i länet för att höra hur behovet av gode män till ensamkommande flyktingbarn var. Då var den samlade bilden att läget var under kontroll.

Nu, några månader senare, ser läget mer kritiskt ut i några kommuner. Behovet av gode män har ökat, och det har också intresset för att bli god man gjort, men det finns krav som måste uppfyllas för att en person ska kunna bli det.

– Två stycken personer ska intyga ens lämplighet. Sedan bifogar man ett personligt brev där man berättar om sig själv och om varför man är lämplig uppdraget och varför man är intresserad att bli god man, säger Ann-Kristine Hallström.

I dag är det 26 personer som är god man åt ensamkommande flyktingbarn i Sala kommun men Ann-Kristine Hallström skulle gärna se en stor ökning av antalet.

– Ett önsketänkande vore tjugo stycken till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista