Marléne Tamlin (MP). Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.
Marléne Tamlin (MP). Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Hård MP-kritik mot regeringens beslut

"Mycket dåliga förslag från regeringen"
0:54 min

Miljöpartiets gruppledare i Västerås Marléne Tamlin är kritisk till det egna partiets och regeringens beslut om skärpta regler för flyktingar som kommer till Sverige.

– I grunden är det väldigt mycket dåliga förslag från regeringen, säger Marléne Tamlin (MP).

Hon fortsätter: 

– Sedan att Miljöpartiet har valt att gå med på den här kompromissen det är ju förstås ett svårt beslut och jag har full förståelse för de som har valt att göra så. För i andra vågskålen är det kanske en regeringskris som ligger.

Regeringen tar till drastiska åtgärder när det gäller flyktingmottagandet för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige. 

Bland annat ska bara tidsbegränsade uppehållstillstånd utfärdas till alla utom kvotflyktingar. 

Man begränsar rätten till anhöriginvandring för de som har tillfälliga uppehållstillstånd samtidigt som försörjningskraven skärps.

Dessutom återinför regeringen medicinsk åldersbestämning av barn, något som tidigare togs bort efter kraftig kritik av barnläkare.

Marléne Tamlin säger att hon som miljöpartist är van att kompromissa. Det har hon fått göra som kommunalråd i Västerås, säger hon. Men hon ifrågasätter det beslut som regeringen meddelade i går:

– Personligen anser jag att den här kompromissen är för långtgående. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".