Lennart Hellsing. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Lennart Hellsing. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Lennart Hellsing är död

"De enda man kan påverka är barnen"
1:20 min

Mannen bakom "Krakel spektakel" har avlidit, 96 år gammal.

Hellsing föddes i Västanfors och avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm.


Konstnären och författaren Lennart Hellsing har avlidit, uppger förlaget i ett pressmeddelande.

Lennart Hellsing var en av landets mest älskade författare och en centralgestalt i svensk barnlitteratur med figurer som Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Bagar Bengtsson.

Med ymnigt ordflöde, och fantasifulla texter har han underhållit generationer av barn och han var ständigt nominerad till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Han debuterade 1945 med Akvarium och skakade om i den tidens barnkultur, där barn helst inte skulle synas och höras så mycket. Lennart Hellsings figurer var precis tvärt om och tog plats och stökade till - 1952 års Krakel Spektakel och Kusin Vitamin är kanske den figur som fått allra mest spridning.

Ibland blev ordtrolleriet ramsor ibland visor eller texter – det som inspirerade honom som barn att börja skriva var rytmen:

– Man tog intryck av allt möjligt, jag gillade vaktparader när jag var liten, fyra fem år. För det var en sådan uppfordran till rörelse, musiken. Nästan uppfordran till dans. När det gällde barnsaker så spelade min mamma vanliga visor, på den tiden Tegnérs. Sen hade jag en mormor som var engelska och som kunde många "nursery rhymes" och många av dem var tonsatta också, berättar Lennart Hellsing i en intervju med SR:s Mitt i musiken 2009.

– Jag kunde många av dem utantill på engelska, fast jag förstod inte alltid vad de innehöll men det var något i rytmerna som gjorde dem intressanta ändå.

Inte mindre än två gånger har Lennart Hellsing fått H C Andersen-medaljen som är en av de högst internationella erkännande en barnboksförfattaren kan få. Han skrev också dikter och verkade som konstnär. 

Han avled natten till onsdagen i sitt hem i Stockholm.

"In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig", säger familjen i ett pressmeddelande. 

Han blev 96 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".