Överåklagare Mats Åhlund, chef för Särskilda åklagarkammaren Fotograf: Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten.
Överåklagare Mats Åhlund, chef för Särskilda åklagarkammaren. Fotograf: Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten.

Åklagarens chef: Vi har inte gjort något fel

"Vice överåklagaren biträder"
3:41 min

Trots att åklagaren nu återupptar utredningen om när Sinthu Selvarajah, 28, dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås gjorde hon enligt sin chef inga fel när hon tidigare lade ner de. Men vice överåklagaren ska biträda i den fortsatta utredningen. 

Sveriges Radio har granskat vad som egentligen hände när den 28-åriga ingenjören Sinthu Selvarajah kom till sjukhuset efter att ha drabbats av en psykos.

När han blev våldsam kallades polis till sjukhuset för att hjälpa till att bälta honom.

Fem poliser och en ordningsvakt stängde in sig på ett rum tillsammans med patienten. När poliserna lämnade rummet cirka tio minuter senare hade Sinthu Selvarajah slutat andas.

Åklagare Lena Lithner la ned utredningen av poliserna men nu träder vittnen fram som aldrig förhördes i utredningen.

– Det var de som tog livet av honom. Det är helt uppenbart. Det bästa vore om de kunde erkänna själva, det vi gjorde blev fel och därför dog han. Så pass ärlig tycker jag man kan vara mot samhället, säger sjuksköterskan Mikael Karlsson, som var en av dem som såg vad som hände.

Åklagaren har, efter att Ekots grävande reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco börjat ställa frågor, återupptagit förundersökningen.

Åklagaren själv, Lena Lithner, får vi inte tag på. Hon har kopplat vidare telefonen till sin chef Mats Åhlund som är överåklagare på särskilda åklagarkammaren, som utreder den här typen av fall. 

Enligt honom är det inte Ekots frågor som har fått åklagaren att återuppta den nedlagda polisutredningen.

– Den har återupptagits av det skälet att åklagaren har tagit del av en sjukhusrapport som innehåller uppgifter som hon vill kontrollera, säger överåklagare Mats Åhlund till P4 Västmanland.

Är det hon som kommer leda den här förundersökningen nu också?

– Lena Lithner, som åklagaren heter, är skyldig att återuppta sin förundersökning om det kommer fram omständigheter som gör att man behöver kontrollera utredningen.

– Jag dessutom gjort så att vice överåklagaren Eva Nilsson biträder Lena Lithner så att de jobbar parallellt med det här fallet, men det är Lena Lithner som är förundersökningsledare och sköter utredningen.

Överåklagare Mats Åhlund säger att han inte vill gå in på exakt vad det är för uppgifter i sjukhusrapporten som gjort att åklagaren valt att återuppta förundersökningen.

Men han säger att det handlar om uppgifter om hur det polisiära ingripandet har gått till.

– Det föreligger förundersökningssekretess. Nu är det nya personer som ska höras och då ska de höras förutsättningslöst.

Varför har de personer ni ska förhöra nu inte framträtt tidigare?

– Åklagaren hade när hon la ned förundersökningen den uppfattningen att alla hade lämnat uppgifter som hade uppgift att lämna. Så att nu kommer det fram personer som menar sig ha sett en del av händelseförloppet, men det är så vitt jag förstår en nyhet och åklagaren kommer naturligtvis se till att alla blir hörda.

Begicks det ett misstag när den här förundersökningen lades ner?

– Såvitt jag kan bedöma är det inga misstag alls begångna. Åklagaren gör en bedömning om det finns förutsättningar att gå vidare och väcka åtal.

– Då ska man ha klart för sig att varje alternativ till händelseförlopp alltså måste uteslutas, utom just det som är brottsligt och då gjorde åklagaren den bedömningen att de förutsättningarna förelåg inte och därför så lades förundersökningen ner, säger överåklagare Mats Åhlund till P4 Västmanland.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".