Maurizio Pirotto, färskvaruchef på City Gross i Västerås, plockar upp en vegetarisk julskinka. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Maurizio Pirotto, färskvaruchef på City Gross i Västerås, plockar upp en vegetarisk julskinka. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Butiker redo för vegetarisk jul

"Det kommer bara mer och mer"
1:27 min

I år laddar en del mataffärer upp med mer vegetarisk mat än någonsin för julbordet. Det handlar om vegetarisk julskinka, korvar och annat.

– Det är alltså efterfrågan, en butik skulle aldrig öka på det här sättet annars. Vi måste ha försäljning för att kunna aktivera fler artiklar, och det har vi just nu, säger Maurizio Pirotto som är färskvaruchef i en matvarubutik i Västerås.

Att äta vegetariskt, eller bara dra ner på köttet, blir allt mer populärt, vilket märks i butiken som har säljer mer och mer vegetariska korvar, tofu och annat, menar Maurizio Pirotto.

– Det kommer bara mer och mer och jag misstänker att vi nästa år har ett helt vegetariskt julbord med alla detaljer som syltor och allt det här som också kommer att komma.

En annan handlare vi pratat med, som också utökar sortimentet, menar att det här är den första julen då den vegetariska maten på riktigt får fäste. Både i form av grönsaker och mer köttliknande produkter.

Kunden Sofia Lindström väljer ibland den vegetariska maten istället för kött.

– Varför inte? Det är ju ett jättebra alternativ för miljön och för djuren. Bra att välja andra saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".