Tuva Lindblad, Embla Sjöborg, Liam Ricksén och Mikael Hessen Wideling i klass fem på Skallbergsskolan i Västerås.
Tuva Lindblad, Embla Sjöborg, Liam Ricksén och Mikael Hessen Wideling i klass fem på Skallbergsskolan i Västerås. Foto: Cecilia Cedervall, Sveriges Radio

Barnpanelen om klimatmötet

"Det är ju vi barn som är mest kreativa"
4:32 min

Vår barnpanel på Skallbergsskolan i Västerås tror att klimatmötet kan bli lyckat, men bara om de vuxna lyssnar på barnen.

Just nu pågår det stora klimattoppmötet i Paris. Världens ledare är samlade för att komma överens om gemensamma mål för att minska takten på den globala uppvärmningen.

Det har hållits klimatmöten tidigare och hittills har det varit svårt för länderna att enas om tillräckligt tuffa mål, som verkligen ger en effekt på miljöförstöringen.

Men Embla Sjöborg tror att länderna kommer att lyckas den här gången, om de gör på rätt sätt:

– Ja det tror jag, men då hoppas jag verkligen att de lyssnar på barnen. Jag tror barnen kommer på jättebra idéer.

Barnen tror att de vuxna riskerar att bli osams eller inte komma på de bästa idéerna och lösningarna, om de inte lyssnar på barnen:

– Det är ju vi barn som är mest kreativa. Barn är ju inte färdigutvecklade i huvudena, så vi kan ju tänka grejer som låter helt omöjligt i en vuxens huvud. Vuxna skulle inte ens komma med den idén, tycker Tuva Lindblad.

– Om det blir en grad varmare, det är fortfarande inte bra. I Sverige kan man tycka "skönt det blir varmare" men i andra länder får man inte ens mat för att det är för varmt där, säger Liam Ricksén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".