Kynttilät ikkunalla kuuluvat ruotsinsuomalaistenkin itsenäisyyspäivään. Foto: Jussi Mononen, Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
1 av 3
Foto: Jussi Mononen, Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Toni Ledentsa, kuraattori / kurator. Kuva/Foto: Anna Tainio, SR Sisuradio
2 av 3
Toni Ledentsa, kurator. Foto: Anna Tainio/SR Sisuradio.
Ytan International taideyhteisöllä on turkoosi logo. Kuva: Anna Tainio, SR Sisuradio
3 av 3
Ytan International. Foto: Anna Tainio/SR Sisuradio.

Finland firar självständighetsdagen på många håll i Västmanland

1:15 min

Idag den 6 december firas Finlands självständighetsdag. Här i Västmanland uppmärksammas dagen kanske mest i de sex kommuner som tillhör finska språkets förvaltningsområde.

Självständighetsdagen firas gärna traditionsbundet. Två tända ljus på fönsterblecket, stilla stunder av tacksamhet, kanske med kultfilmen Okänd Soldat.

I Västerås erbjuds firande i modernare tappning, med en Mika Kaurismäki-film (Mannen utan minne) och konstutställning på Culturen. Arrangörer är Elektra Folkets bio och konstprojektet Ytan International.

Gästkurator Toni Ledentsa håller med om att videoinstallationer kanske inte känslomässigt kopplas ihop med just självständighetsdagen, men han är inte ute efter nationalromantik heller.

Utställningen "Meditations and Spells" är mer som ett inlägg i den globala politiska debatten, den erbjuder ett rum för lugn, vilket är det som verkar behövas i vår ångestdrabbade värld nu, menar Ledentsa.


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista