Foto: Monica Elfström/SR Västmanland.
Tåget som skulle till Västerås stod still på spåret i drygt fyra timmar. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Resenärer fast på tåg i fyra timmar

"Det är jättetråkigt och inte alls så vi vill att det ska vara"
1:44 min

Stormen Helga betydde stora problem i tågtrafiken i stora delar av mellansverige och södra Sverige igår. Ett tåg blev stående mellan Stockholm och Västerås och det tog fyra timmar innan resenärerna kunde evakueras.

– Det var så pass många tåg som drabbades och räddningstjänsten hade svårt att komma fram till flera platser, så det tog längre tid att hjälpa resenärerna än vad det normalt skulle göra, säger Dan Olofsson vid SJ:s presstjänst.

Det var en nedriven kontaktledning som gjorde att det här tåget från Stockholm mot Västerås igår kväll blev stående på spåret.

– Det är jättetråkigt och naturligtvis inte alls så vi vill att det ska vara och i det här fallet berodde det på att det var ett så pass svårt läge att räddningstjänst och vi var tvungna att prioritera de som var hårdast drabbade och satt fast i tåg där träd och kontaktledningar hade ramlat ner.

Så under de här fyra timmarna hade inte passagerarna tillgång till el eller vatten?

– Nej, strömmen bröts ju på tåget och sedan så finns det batterier för belysning, men de håller ju bara ett par timmar så mot slutet då så blev det både mörkt och utan el, säger Dan Olofsson.

När det gäller tågtrafiken idag, lördag, säger Dan Olofsson att de linjer som varit avstängda igår har öppnats och trafiken rullar som den ska, sånär som tågen som går mellan Stockholm och Göteborg. Tågen mellan Stockholm och Västerås går, men alltså inte de som går vidare mot Göteborg. Klockan 14 räknar SJ med att även de linjerna ska vara igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".