Malin Göransson. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges radio
Malin Göransson är informatör på Diskrimineringsbyrån Humanitas. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges radio

Ett år efter nya lagen: Ingen förbättring för funktionshindrade

Malin Göransson, Humanitas: Många blir fortfarande diskriminerade
1:46 min

Det har inte märkts några förändringar efter att det för nästan ett år sen diskrimineringslagen skärptes när det gäller tillgänglighet, menar den ideella föreningen Diskrimineringsbyrån Humanitas i Västmanland och Sörmland.

1 januari 2015 kom en skärpning av diskrimineringslagen som innebar höjda krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar.

– Det största problemet jag känner är nog att handla i butiker där jag inte kommer fram eller inte kommer in, säger Ingela Hertze från Eskilstuna som är delvis rullstolsburen.

Av de 2200 anmälningar om diskriminering som har kommit in till diskrimineringsombudsmannen, DO, i år har 280 handlat om just bristande tillgänglighet. DO utreder i nuläget ett tjugotal ärenden. 

Snart har det gått ett år sen lagändringen men än så länge har Malin Göransson på Diskrimineringsbyrån Humanitas inte märkt av den.

– Vi får vänta och se hur bra det här ökade skyddet egentligen är, säger Malin Göransson.

Syftet med ändringen av diskrimineringslagen har varit att utöka skyddet för personer med funktionsnedsättning gällande högre krav på tillgänglighet.

Till exempel i en matbutik så måste personer med funktionsnedsättning uppmärksammas på eventuella ändringar i lokalen, om företaget har fler än tio anställda. Men Malin Göransson som arbetar med antidiskrimineringsfrågor tycker att vi en lång väg att gå för bättre tillgänglighet.

– Det är fortfarande människor som diskrimineras och det är många människor som inte omfattas av diskrimineringslagen, så som den ser ut i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".