En del av de fotbollsgrejer som Irsta IF har samlat in.

Nya regler i barnfotbollen tandlösa

Skiljebo SK om en Aroscup utan dispens
1:02 min

För ett tag sedan så kom svenska fotbollförbundet med nya direktiv när det gäller barnfotbollen. Inte några slutsegrare i cuper eller i serier för barn under 13 år blev beskedet - ett besked som fått både ris och ros.

För lite mer än en vecka sedan tog svenska fotbollsförbundet ett beslut som har rört om i den svenska barnfotbollsgrytan.

Inte några slutsegrare ska koras i cuper eller serier för barn under 13 år blev beskedet.

Men arrangörer av cuper och seriespel ska kunna söka dispens och få kora segrare - något som Jonas Wilson, ordförande i ungdomskommittén vid Västmanlands fotbollsförbund kritiserar.

– Det blir uddlöst med dispenser.  Det finns ju stora cuper som Gothia cup med internationella lag och man pratar om att de ska få dispens. Men då tycker jag att man är på hal is, det ska vara lika för alla, säger han.

Yngve Wallin som står bakom en av Sveriges största fotbollscuper för barn och unga, Aroscupen, ser på saken annorlunda.

- Om man inte kan kora en cupsegrare så kan det bli så att internationella lag inte kommer, vi får färre deltagare helt enkelt, säger han.

Och fortsätter:

– Jag trodde att cuper skulle vara undantagna från de här reglerna, men som det är nu vet man inte vad som gäller då det är väldigt osäkert.

Än så länge har inte Svenska fotbollsförbundet tagit något beslut angående undantagen från de nya reglerna.

I ett sms till Sveriges Radio P4 Västmanland meddelar förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, att arbetet med att ta fram kriterier för dispenser påbörjas efter förbundsstyrelsens möte senare i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".