Thomas Jungersten, musiklärare på Bäckbyskolan.
Thomas Jungersten, musiklärare på Bäckbyskolan. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.

För tajt för föräldra-lucia i Västeråsskolor

"Engagemanget måste vara på topp"
1:37 min

De kommunala grundskolorna i Västerås har generellt så många elever och så små samlingslokaler att man inte har plats att bjuda in föräldrarna till julavslutning och luciafirande.

Skolavslutning på skolgården är mysigt i juni, men inte lika kul till jul när det är kallt.

Julspel och luciafirande inomhus, dit också elevernas föräldrar är välkomna, förekommer inte på samma sätt som när de flesta skolor hade en aula. Nu är lokalerna betydligt snävare tilltagna, så de stora samlingslokalerna har fått stryka på foten. Dessutom har de kommunala grundskolorna i Västerås just nu väldigt många elever, säger en tjänsteman på kommunen som P4 Västmanland pratat med. 

Men det finns skolor som försöker lösa trängseln och ordnar luciafirande för föräldrarna ändå. Bäckbyskolan i Västerås bjuder in familjerna till ett separat luciafirande i sin matsal ikväll, och skolan har för säkerhets skull också kollat hur många som kommer.

– Det är 91 som har anmält sig, så vi kör vår konsert där. Hade det kommit ännu fler hade vi tagit idrottshallen där det går in hur många människor som helst, säger musikläraren Thomas Jungersten.

Han tycker det är viktigt att göra plats för föräldrarna och att fler kommunala grundskolor i stan borde göra det.

– De har dragit ner på alla möteslokaler och gjort dem mycket, mycket mindre. Men jag förstår inte riktigt; vi har ju våra idrottssalar. Varför kan man inte vara där? Handlar det om bristande engagemang, att det är snål budget? säger han och fortsätter:

– Jag förstår inte tanken med att man tar bort en sån grej, när vi i stället bör öka vår närvaro gentemot både samhälle, föräldrar och de äldre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".