Läser journal på nätet. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio

Tusentals har läst sin journal på nätet

"Positiv respons från invånarna"
1:57 min

Mer än 5 700 västmanlänningar har hittills läst sin journal på nätet – en tjänst som infördes för drygt två månader sedan.

Anne Almqvist, som är e-hälsokoordinator på landstinget, är nöjd med hur satsningen fallit ut så här långt.

­– Det är positiv respons från invånarna och även verksamheterna ser fördelar. Och den negativa oro som fanns från början är det mycket mindre av nu, säger hon.

Hittills har landstinget fått in få samtal från patienter med synpunkter eller kritik mot tjänsten. Det är inte heller många som hört av sig med frågor om själva innehållet i journalerna.

Det är på webbplatsen 1177.se under personliga e-tjänster som man loggar in för att läsa sin journal – en möjlighet som Västmanlands landsting införde den 1 oktober i år, som fjärde landsting i landet.

Men det är inte all journalinformation som finns med på nätet. De privata vårdgivarnas information finns inte med. Det finns också andra undantag.

­– Det är fyra enheter som är undantagna: psykiatrin, rättspsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningen, förklarar Anne Almqvist.

Läkare på kvinnokliniken i Västmanland har påpekat att deras information också borde undantas, eftersom de menar att våldsutsatta kvinnor kan fara ännu mer illa om de skulle tvingas visa upp sin journal för en kontrollerande partner eller förälder.

– Men vi har inte fått några indikationer på att det har förekommit någonting sånt. Däremot så för vi en dialog med kvinnokliniken och det fortsätter vi att göra, säger hon.

Efter ett fall i Uppsala har det också förekommit diskussioner om risken för att patienter får reda på allvarliga diagnoser via nätet, utan att först ha fått möjlighet att prata med sin läkare.

– Normalt sett för man ju en diskussion med patienten om vilka diagnoser man misstänker. Men vi har också korrigerat texterna i e-tjänsten så att man som individ blir medveten om att viss information kanske inte är förmedlad. Då kan man som patient själv avgöra om man vill gå in och läsa eller inte, förklarar hon.

Men de patienter som hört av sig till landstinget gällande den nya tjänsten är inte bekymrade över att det är för mycket information som lämnas ut.

­– De flesta frågor handlar om att de vill se mer. Våra invånare vill se så mycket som möjligt, säger Anne Almqvist.

Under 2016 ska även privata vårdgivares information läggas till, i takt med att de övergår till samma journalsystem som landstinget. Men man överväger även att lägga till provsvar, remisser och förlossningsvården.

­– Men i vilken ordning och i vilken omfattning, det är lite för tidigt att säga.

I Region Skåne har man även lagt till psykiatrins information i e-journalerna. Det är också något som diskuteras i Västmanland.

­– Vi vill göra det här också. Men det är ett beslut som ligger på politikerna, säger Anne Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".