Susan Heshmati och hennes man fick en stor räkning på extra förskoleavgift lagom till jul.
Susan Heshmati och hennes man fick en räkning på 4 800 kronor – och bara 30 dagar på sig att betala.

Kalldusch för barnfamiljer när förskoleavgiften korrigeras

"Mycket pengar ska ut just nu"
1:45 min

Lagom till jul är det många barnfamiljer i Västerås som krävs på extra förskoleavgift sedan kommunen infört efterkontroller av avgiften.

Trebarnsmamman Susan Heshmati och hennes man fick en räkning på närmare 5 000 kronor trots att hon är säker på att hon redovisat familjens inkomster korrekt.

– Jag blev irriterad. Det är jul, mycket pengar ska ut just nu. Julklappar, julmat. Det är ju ändå en stor högtid.

– För mig handlar inte julen om julklappar. Visst, vi kan skippa det om det skulle vara så. Det är bara tråkigt att man ska få hem en sån här faktura, en sån här tid på året, säger hon.

Efterkontrollerna av avgiften har införts i år. Och det är inkomståret 2013 som man nu tittat på.

Kommunen har skickat ut information och förvarnat om att efterkontrollen skulle göras.

– Vi fick brev där det stod att man skulle få göra en återbetalning om man angett fel uppgifter, vilket jag är säker på att jag inte gjort, säger hon.

Den preliminära förskoleavgiften baseras på inkomsten månad för månad medan den slutliga avgiften baseras på genomsnittlig månadsinkomst.

De olika sätten att räkna gör att en familj som rapporterat sina månadsinkomster helt korrekt ändå kan stå med ett återkrav efteråt. Det här beror på maxtaxan.

– Jag är irriterad över att jag lagt väldigt mycket tid på att korrigera vår inkomst, gå in som de gärna vill att man ska göra. Det tar ändå tid. Varför ska jag gå in månad för månad och korrigera om de ändå i slutänden ska gå in och kolla min inkomst och skicka ut ett återkrav? undrar hon.

Susan ringde till kommunen och ställde frågor om betalningen. Någon möjlighet till uppskov eller avbetalningsplan gavs inte.

– Jag fick inga sådana alternativ alls, utan det var bara, ja, men så här ligger det till, säger hon.

Susan har ännu inte bestämt sig för om hon ska lägga tid och kraft på att försöka bestrida kravet.

- Antingen betalar jag in det eller så är jag envis nog och visar att jag gjort rätt för mig, säger hon.

Hon har pratat med flera andra föräldrar som också fått återbetalningskrav lagom till jul.

– Tidpunkten är väl inte korrekt? Att skicka ut en sån här faktura som ska vara betald i början av januari – det gör att många blir upprörda.

Efterkontrollerna infördes med avsikten att göra avgiftssystemet mer rättvist.

Jan Lindblom, direktör för barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås stad menar att det här handlar om en avgift som varit känd för föräldrarna sedan tidigare. 

– Det är jättetråkigt om människor inte varit förberedda på den här utgiften och tycker att den kommer olägligt i tid. Men att det skulle bli just kring jul är ingenting som vi planerat, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".