Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hans Jansson, ordförande Vänsterpartiet Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Hans Jansson (V), landstingsråd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Landstinget försöker minska platsbrist inom psykiatrin

"Det är det vi mäktar med"
1:39 min

För att minska platsbristen inom psykiatrin ska landstinget öppna åtta nya slutenvårdsplatser år 2017, men samtidigt försvinner 16 andra vårdplatser.

Vi har tidigare idag berättat att Sinthu Selvarajah, som dog vid ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås för ett år sedan, lades in på en avdelning för äldre med depression, trots att han var 28 år och hade bipolär sjukdom.

Att han hamnade på fel avdelning berodde på platsbrist, och enligt landstinget händer det återkommande att patienter hamnar på fel avdelning. Hans Jansson, vänsterpartistiskt landstingsråd, säger att han är medveten om platsbristen inom psykiatrin.

En åtgärd är att man ska öppna åtta nya slutenvårdsplatser år 2017, men samtidigt försvinner 16 andra vårdplatser.

– Vi kommer att dra ner med sexton mellanvårdsplatser som har funnits på Lövhaga. Vi har varit ganska unika i Sverige när vi haft det organiserat på det här sättet, det vill säga att det är landstinget som har drivit det, säger Hans Jansson och fortsätter:

– Vi kommer att försöka se till att vi får ett utökat samarbete med kommunerna om de här patienterna.

Så det är inga nya platser utan ni flyttar och gör om dem?

– Ja vi flyttar, sedan blir det ju i och för sig några färre då, åtta istället för sexton.

Räcker det, åtta platser låter väldigt lite, speciellt om ni ska ta bort sexton av de andra platserna?

– Det är ju olika former av vård som efterfrågas. Det som är bristen är ju det här med slutenvårdsplatser och nu blir det något bättre på den fronten.

Men räcker det med åtta platser?

– Som det ser ut nu så... det är det vi mäktar med att göra och jag hoppas och tror att det ska räcka åtminsone tillfälligtvis.

Att det är platsbrist, äventyrar det patientsäkerheten?

– De signaler jag får säger inte att det gör det. Det som hände som ni relaterar till nu det är ju väldigt tragiskt men jag vet inte om det hade blivit hjälpt utav att han hade kommit till rätt avdelning, utan det blev ju det ingripande som det blev.

– Psykiatrin har ju rätt att kalla på handräckning från polisen, det som hände efteråt är ju oerhört tragiskt och jag vill inte belasta någon för det.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".