Marino Wallsten (S) och Jan Johansson (M) ska samarbeta. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.
Marino Wallsten (S) och Jan Johansson (M). Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Socialdemokraterna i Fagersta byter V mot M

1:40 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Fagersta bryter nu det valtekniska samarbetet i kommunen. S ska i stället börja samarbeta med Moderaterna.

Marino Wallsten (S) förklarar varför samarbetet med Vänsterpartiet spricker.

– Intentionerna i den överenskommelse som vi träffade med Vänsterpartiet var ju att vi skulle hålla varandra informerade och att vi skulle söka kompromiss i de frågor som vi kanske skulle ha olika åsikt i.

– Det här året har det mer präglats av att man driver en helt egen linje, man lämnar ett helt eget budgetförslag och man söker inte på något sätt kompromiss och samförstånd. Man väljer en rak linje utan vilja till samverkan och det är inte hållbart, säger Marino Wallsten.

Hans Granlund som är ordförande för Vänsterpartiet i Fagersta säger att om man verkligen ska kunna samarbeta måste man sätta sig ner och prata, och det har inte gjorts på bästa sätt.

– Vi har inte analyserat det spruckna samarbetet så djupt ännu, men det krävs två för att dansa tango så det är inte bara ens fel om två träter.

Socialdemokraterna kommer nu istället att samarbeta med Moderaterna. Det är förankrat med Centerpartiet och Liberalerna, säger Moderaterna.

Jan Johansson ordförande i Moderaterna i Fagersta säger att de hoppar på samarbetet för Fagerstas framtid.

Men hur känns det i ditt Moderat-hjärta att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Nu är vi ju på lokal nivå så då ser vi till Fagerstas bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista