Torbjörn Möllberg, brottssamordnare vid polisen i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Torbjörn Möllberg, brottssamordnare vid polisen i Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Inbrottstjuvar slår till i Irsta

"Inbrotten ser professionella ut"
1:29 min

Den senaste månaden har Irsta utanför Västerås drabbats av en inbrottsvåg och polisen tror att det är professionella inbrottstjuvar som ligger bakom.

– De som begår det stora flertalet av bostadsinbrott är professionella inbrottstjuvar och de här inbrotten ser professionella ut, säger Torbjörn Möllberg, brottssamordnare vid polisen i Västmanland.

Senaste månaden har fem bostäder i Irsta drabbats och vid alla tillfällen har tjuvarna tagit sig in via fönster.

– Man väljer ut områden och så blir det fler brott i det området. Sedan flyttar det där sig till ett annat område och just nu har man valt Irsta som ligger bra till geografiskt om man tittar ur en gärningsmans synvinkel. Nära till E18 och gamla vägen mot Enköping, så man kan ta sig därifrån ganska lätt.

Den som hoppas att tjuvarna åker fast ska nog inte hoppas på för mycket eftersom det är få inbrott som klaras upp.

– Det beror på att det är väldigt svårt att i efterhand klara upp de här brotten. Eftersom de är proffs lämnar de väldigt få spår efter sig, så vår möjlighet ligger i att kunna ta dem på bar gärning och då är vi beroende av att folk ringer in sina iakttagelser och vi kan komma,  säger brottssamordnaren säger Torbjörn Möllberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".