Båtplatser vid Öster Mälarstrand i Västerås / Foto: Michael Gawell SR
1 av 2
Båtplatser vid Öster Mälarstrand i Västerås. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.
Hans Stergel
2 av 2
Hans Stergel

Västerås tar fram en handlingsplan för båtlivet

"Dags att spänna bågen"
1:02 min

Antalet fritidsbåtar ökar i Västerås och därför har kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för båtlivet.

Hans Stergel är ordförande i nämnden för idrott- och friluftsliv som är de som gett förvaltningen uppdraget att ta fram handlingsplanen. Han tycker att det är viktigt att visa att Västerås är en Mälarstad:

– Det är dags att spänna bågen och visa att vi är en Mälarstad även för framtiden. Mälaren har stor betydelse för stadens utveckling och då vill vi dels räkna in hur mycket vi har och vi vill peka ut framtiden vad det gäller båtplatser, upptagningsplatser och annat, säger Hans Stergel.

Hur ska båtlivet bli bättre?

– Jag tror att allt kan bli bättre, det är mycket som talar för att besöksnäringen kommer att använda Mälaren. Man ser ju hur mycket kommersiell turisttrafik som kommit till de senaste åren och även den vanliga kommersiella trafiken ökar. Jag tror att besöksnäringen kommer att ha stor glädje av att vi vänder staden mer och mer mot vattnet, säger han.

Tanken är att handlingsplanen ska vara klar till hösten 2016 och att den gäller till 2022.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".