Gabriel Wikström, socialdemokratiskt statsråd med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Wikström vill att fler ska välja en vit jul

1:05 min

Kampanjen vit jul har startats av nykterhetsrörelsens fyra organisationer och Gabriel Wikström, socialdemokratisk folkhälsominister, är ambassadör för kampanjen.

Julledigheten är inte lika rolig för alla, det kan vara en tung tid för alla barn som lever med föräldrar som har ett alkoholmissbruk eller dricker för mycket under högtider som julen.

– Jag tycker att det är självklart att julen ska vara barnens högtid och då behöver inte alkohol vara en norm. Det finns så många andra högtider och tillfällen året om då alkohol kanske passar bättre.

Hur stort problem är det med barn som känner att föräldrarna dricker för mycket och att det kanske går över styr?

– Ja, det är stort. Vi vet att det är flera hundratusentals barn som lever i familjer där en eller flera vuxna har ett riskbruk av alkohol och det är klart att både barnen, men också de vuxna som har ett riskbruk blir hjälpta av att man kan skapa den här typen av tillfällen som är alkoholfria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista