Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mikael Mogren, biskop i Västerås stift. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.

Mikael Mogrens första jul som biskop

"Kyrkan har en central plats hos många"
1:49 min

Denna julafton är den första för Mikael Mogren som biskop i Västerås stift. Nu blickar han tillbaka på en händelserik höst. 


– Jag har haft en fantastisk höst. Det började på ett sätt som jag inte kunde föreställa mig när jag togs emot i Västerås i september.

Han berättar att 2 000 personer hade samlats och det var folkfest med många barn och hoppborg utanför domkyrkan. Den farten har det varit sedan dess, säger han.

– Det är så stärkande att se att kyrka och kristen tro har en sådan central plats i hjärtat hos så många svenskar. 

Biskop Mogren visar oss det så kallade folkkyrkofönstret i den anrika biskopsbostaden mitt emot domkyrkans huvudingång. Det är fönstret hemma hos honom och det som vetter ut mot gatan där alla går förbi.

– Här har jag velat göra något fint för vandraren som passerar.

Det är enkelt men fint juldekorerat med bland annat julkrubban, en herde och de tre vise männen. Men de tre vise männen kommer ut ur en kyrka, vilket kräver en förklaring.

– De har inte kommit fram till Jesus än och på vägen dit gick de vilse. Och då tänker jag att då gick de in i kyrkan, men där var han inte för han var bland de fattigaste. Han var ju i ett stall.

– Man kan inte bara kan söka i kyrkobyggnaden utan när man är i stallet - i vår tids stall - bland de som ligger på gatorna och tigger eller flyktingarna som kommer hit eller vår egen utsatthet, då lär man också känna Jesus.

I förrgår var Mikael Mogren i Norberg och hälsade på i flyktingförläggningen där och han känner sig stolt över att bo i ett land som tagit emot så många flyktingar i en internationellt så problematisk situation med stora strömningar av folk.

Vad tycker du kyrkan har för funktion under julen?

– Det är ju vi som står för högtiden. Vore det inte för det där flyktingbarnet Jesus så skulle vi inte ha något julfirande.

Västerås stift omfattar inte bara Västmanland utan också Dalarna och Mogren, som värnar kulturarvet, berättar om ett besök i Mora nyligen.

– Hela kyrkan var full av folk i daldräkt och vi gick bakom spelmanslaget genom stan. Och så var det också fullt med människor, både barn och vuxna, från flyktingförläggningen i Mora. Och det säger något om kyrka och kristen tro i dag. Vi är både tradition och historia såväl som nutid/framtid.

Vad betyder den här dagen?

– Det är ju högtid. Livet får en annan rytm, att man går in i en annan andning än i vardagen. Och många har laddat upp mycket inför den här dagen, säger Mikael Mogren.

Han säger också att det för många så kan det vara kämpigt med storhögtider.

– När man hade en sån här högtid förra gången så kanske man var två, och nu är kan man vara ensam.

Då kan kyrkan fylla en viktig funktion. Från klockan 12.30 i dag och fram genom kvällen hålls det julfirande på Kyrkbacksgården intill Domkyrkan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".