Färre skadas av fyrverkerier

"Hoppas vi slipper skador orsakade av fyrverkerier"
1:10 min

Siffror från Socialstyrelsen visar att allt färre skadas till följd av fyrverkerier. Endast sex skador rapporterades i Sverige förra året.

I dag nyårsafton vill många fira in det nya året med raketer och fyrverkerier. Men det gäller att vara försiktig så att det inte blir skador. Och det verkar som att svenskarna varit mer försiktiga de senaste åren.

– Jag hoppas att det blir en trevlig för alla människor och att vi slipper skador orsakade av fyrverkerier. Det finns en åldersgräns för att använda och köpa fyrverkerier, den är på 18 år. Därför är det viktigt att inte köpa ut fyrverkerier, säger Rolf Söderberg, kommissarie på Polisen i Västerås.

Säkerhet först och främst alltså. Faktum är att allt färre skadas av fyrverkerier.

Siffror från Socialstyrelsen visar att antalet personer som vårdades på sjukhus i Sverige efter att ha skadat sig på fyrverkerier förra året var den lägsta siffran sedan statistik började att föras 1997.

Västmanland är ett av de län som har allra minst skador. I länet är det endast två personer som fått läggas in på sjukhus till följd av fyrverkeriskador de senaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".