Små sändare prövas för mobiler i energihus

1:11 min

I nya energihus kan väggar och fönster stoppa mobilsignalen. På  Kungsholmen testar man nu små sändare inne i fastigheten.

I en fastighet på Kungsholmen i Stockholm testar man nu med små sändare.

- Vi har satt upp Radio Dots med minismåsändare som gör att det blir hyfsat bra täckning i lägenheterna,  säger Stig Vilhelmsson, ordförande hos bostadsrättföreningen Jublet på Kungsholmen.

I det nybyggda energihuset på Kungsholmen är mobiltäckning så dålig att man får går ut på balkongen eller prata i ett öppet fönster.

Olika aktörer håller idag på att leta efter lösningar. Och Bostadsrättsföreningen Jublet har inlett ett pilotprojekt, där man sätter upp mobilmaster i trappuppgångarna och i en del lägenheter, som kallas för Radio Dot System. Tillsammans med bland annat Skanska, Ericsson och Telia hoppas man på att kunna få fram mobiltäckning inomhus.

Projektet ska snart utvärderas och förhoppningen är att en lösning kommer vara i sikte nästa år, säger Tomas Moström, tekniskt ansvarig för bostäder hos företaget Skanska, som byggt huset på Kungsholmen.

- När vi är färdiga med lösningen och hittat en kostandseffektivitet i den så kommer vi att bygga in lösningen i hus som vi ska bygga.

Skanska ska då i framtiden montera in Radio Dot System i sina hus. Men de som nyligen flyttat i energihus med dålig mobiltäckning kommer själva få står för kostnaden av ett nytt system.

- I befintliga husen måste vi göra en installation i efterhand och den kostnaden får bostadsrättsföreningarna stå för.

Varför kan inte Skanska stå för kostnaden?

- Samhället utvecklas ju hela tiden och det finns ju gränser. Alla som flyttat in har ju fått de förutsättningar som var tänkt från början, säger Tomas Moström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista