Kvinnohuset i Västerås.
1 av 2
Kvinnohuset i Västerås höll stängt över jul och nyår eftersom huset renoveras. Bild: Elisabeth Pettersson/Sveriges Radio.
Elin Hedén på Kvinnohuset.
2 av 2
Elin Hedén på Kvinnohuset. Bild: Elisabeth Pettersson/Sveriges Radio.

Stängt på Kvinnohuset i Västerås

Kvinnohuset i Västerås renoveras och var helt stängt över jul och nyår, trots att våld i nära relationer brukar öka under storhelger.

Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid ökar risken för kvinnor att utsättas för våld av någon närstående under storhelger.

Men att misshandelsfallen ökar under storhelger betyder inte att antalet kvinnor som söker hjälp också ökar, enligt Elin Hedén på Kvinnohuset i Västerås.

– Vi ser inget större tryck på storhelger, snarare tvärtom. De kvinnor som inte har gått tidigare tar inte barnen ur huset under julhelgen, utan då försöker de stanna för barnens skull, säger hon.

– Vi har snarare ett större tryck i början av januari när vardagen kommer tillbaka. Under julhelgen är det ofta svårt för utsatta kvinnor att kontakta någon eftersom hela familjen brukar vara tillsammans.

– Det är lättare för kvinnor att komma ifrån och kunna kontakta någon efter helgerna, fortsätter Elin Hedén.

Kvinnohuset i Västerås har inte tagit emot nya kvinnor till sitt skyddsboende sedan oktober. Nu är verksamheten med rådgivning och samtal igång igen, men skyddsboendet öppnar först den 14 januari då renoveringen är helt klar.

Men att Kvinnohuset får hänvisa våldsutsatta kvinnor vidare till andra instanser är inget ovanligt. Varje år kontaktar mellan 300 och 350 kvinnor Kvinnohuset.

Förra verksamhetsåret fick Kvinnohuset neka 96 kvinnor plats eftersom deras skyddsboende redan var fullbelagt.

– Vi har kunnat hänvisa kvinnorna till andra platser då. Dels till kommunens Kvinnocentrum som vi har ett utmärkt samarbete med, dels till andra samverkanspartners, säger Elin Hedén till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".