Hyreshus på Råby i Västerås. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Ett nytt miljonprogram är inte en bra idé tycker professor Ola Nylander. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Professorn: Det går inte att bygga billigt

"Rent ut sagt korkat"
3:15 min

Billiga lägenheter löser inte bostadsbristen. Det säger professor Ola Nylander som menar att det inte går att bygga billiga och bra bostäder. Han vill se andra åtgärder.

– Ska man bygga billigt måste man ta bort vissa kvaliteter. Det känns lite märkligt att vi i ett land som Sverige pratar om att bygga sämre lägenheter 2016 än vad vi gjorde 1950 till exempel.

– Egentligen borde man se på bostadsbyggandet med framåtblickande. Det är som att backa in i framtiden, säger Ola Nylander, professor i bostadsarkitektur vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Allt fler röster höjs från såväl bostadssökande som politiker om att det måste byggas fler billiga lägenheter. Men det tror alltså Ola Nylander inte är lösningen på bostadsbristen. Han vill hellre se ett särskilt bostadsbidrag till de som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".