Molly är Sveriges vanligaste hundnamn

0:57 min

Molly är ohotat som mest populära hundnamn. Men Elsa avancerar.
Det kan vara en "Frost"-effekt, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.


Molly, Bella, Ludde, Wilma och Charlie.

Där har du topp 5 just nu över de vanligaste hundnamnen i Sverige. Molly är tilltalsnamn till närmare 7 000 hundar enligt Jordbruksverkets senaste sammanställning.

På Västerås hunddagis har ägaren Veronica Ekvall en egen teori till varför Molly är så populärt: 

– Jag tror det beror på att Maria Montazamis lilla hund heter Molly. Hundnamn brukar man trender i hundnamn och hur aktuella filmer påverkar familjers val an hundnamn. Just nu har vi en Molly och det räcker gott och väl. 

Hundar som döpts till Elsa, som klättrat fem placeringar till 15:e-platsen, är en utmanare på gång. Kanske kan Disney-filmen "Frost", där huvudkaraktären heter just Elsa, ha spelat in.

– Hundnamnen brukar ha en tendens att följa senaste Disney-filmen. Astrid Lindgren-figurer är också väldigt populära. Jag tror många gånger att det är barnen som styr vad hunden ska heta i familjen, säger Veronica Ekvall. 

Inne på P4 Västmanlands Facebooksida var det många lyssnare som ville dela med sig av båda namn och foto på sina fyrbenta vänner. Här kan du se bilderna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista