En båtuppläggningsplats vid Lillåudden. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio
En båtuppläggningsplats vid Lillåudden. (Arkivbild) Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio

Brandingenjör: En brand kan få allvarliga följder om båtar ligger tätt

"Man brukar helst vilja ha dem uppdelade i kvarter"
0:26 min

Om båtar som ligger på uppställningsplatser på land ligger för tätt kan en brand få allvarliga följder, säger Erik Matsson som är brandingenjör vid MBR.

En tio meter lång fritidsbåt brann under natten till torsdag vid uppställningsplatsen vid Lögarängen i Västerås. Vid tvåtiden på torsdagsnatten var branden släckt. Och det är oklart varför det började brinna.

Enligt brandingenjör Erik Matsson kan bränder spridas om båtarna ligger för tätt: 

– Man brukar helst vilja ha dem uppdelade i kvarter. Båtar i sig en och en där flera kan ligga tätt intill, men om det blir som i det här fallet med 10 meter långa båtar så ska det maximalt vara ungefär 15 båtar i varje kvarter och sedan ska det vara en rejäl lucka till nästa kvarter, minst 8 meter, säger Erik Matsson på Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR.

Hur vanligt är det att båtar ligger för nära varandra?

– Utan att veta exakt så är det nog ganska vanligt. På de större båtuppställningsplatserna i Västerås åker vi ut och har tillsyn och hjälper till med brandskyddsfrågor, och då påtalar vi det här med kvartersindelning och det har blivit bättre i Västerås på de uppställningsplatserna.

– Men det finns också mindre uppställningsplatser där vi kanske inte gjort tillsyn och då ligger de antagligen väldigt tätt.

Erik Matsson tipsar om att man bör tömma båten från brandfarligt material inför vintern.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".