Manifestation utanför tingsrätten. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.
1 av 2
Manifestation utanför tingsrätten. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.
Jessica Thiel. / Foto: Ida Svansbo. Sveriges Radio.
2 av 2
Jessica Thiel. / Foto: Ida Svansbo. Sveriges Radio.

Manifestation för djur i dag utanför tingsrätten

"Vill visa mitt stöd till djuren"
0:57 min

Djurrättsaktivister i oganisationen "Tomma burar" ställs inför rätta i dag i Västerås. I samband med det hålls en manifestation utanför tingsrätten.

Djurrättsaktivisterna som står åtalade misstänks för stöld av grisar och höns som de släppte ut ur sina burar vid två olika aktioner.

Aktivisterna erkänner själva gärningarna, men de bestrider brott - de tycker att det inte borde vara olagligt att rädda liv.

Folk av samma åsikt kommer att manifestera för djuren utanför Västmanlands tingsrätt i dag. En av dem är Jessica Thiel som inte hade något med aktionerna att göra, och hon har inte heller något med organisationen "Tomma burar" att göra.

– Jag kommer att vara där och är en av de som håller tal, och det gör jag för att visa mitt stöd för de hundra miljoner landdjur och de nitton miljarder vattendjur som vi dödar varje år i Sverige.

Var det rätt det de gjorde?

– Det beror på vem man frågar, och frågar man bonden så tycker ju de att det var helt fel men om vi till exempel skulle få chansen att fråga grisarna som räddades, Selma och Louise, så hade de säkert vilja berätta att det var bästa dagen i deras liv, säger Jessica Thiel. Och frågar du mig så är jag väldigt glad över de här aktionerna, speciellt eftersom de utfördes i en anda av ickevåld och civil olydnad. De var helt öppna med vad de gjorde, vilka de är och de ringde själva till polisen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".