Vattenverket vid Hässlö. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.
Vattenverket vid Hässlö. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.

Vattentornen har fortfarande en viktig roll

"En viktig och bra funktion"
1:32 min

Trots att vattentornet i Köping tömdes helt vid gårdagens omfattande läcka så har själva metoden inte spelat ut sin roll.

Den stora vattenläckan som igår drabbade Köping fick stora konsekvenser.

Villor fick vattenskador, skolor stängdes och all planerad verksamhet på sjukhuset ställdes in.

På grund av att en ledning gick sönder så tömdes i stort sett hela vattentornet i Köping och stora mängder forsade ut på gatorna.

Men trots risken att sådana här läckor kan inträffa så har inte metoden med vattentorn spelat ut sin roll.

– Dels för att vi ska kunna klara våra dygnsvariationer av förbrukning och dessutom håller vattentornet trycknivån ute på nätet, säger Karin Ols som är VA-chef på Mälarenergi.

Rent teoretiskt så skulle det gå att klara sig utan vattentorn enligt Karin Ols.

Men då skulle vattenverken få jobba hårdare och mer oregelbundet samtidigt som den dagliga vattenreserven skulle vara mer sårbar, vid till exempel ett strömavbrott.

Och även om man bor i närheten av ett vattentorn så är inte risken för stora vattenskador större än för de som bor längre ifrån.

– Oavsett om det är en stor ledning intill ett vattentorn eller om det är en ledningen någon annanstans så får det stora konsekvenser och stora vattenmängder som läcker ut, säger Karin Ols.

Stora konsekvenser blev det verkligen när vattentornet i Köping tömdes och hela stan blev utan dricksvatten.

Men så hårt skulle inte Västerås påverkas om tornet på Skallberget skulle tömmas.

– Här i Västerås så har vi väldigt bra förutsättningar, då vi har två vattenverk separerade från varandra som kan förse hela Västerås stad med vatten var och en för sig, säger Karin Ols till P4 Västmanland.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".