STOCKHOLM 20081127 - En läkare undersöker en patient genom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Viss läkarkritik mot remissreform

1:16 min

Sedan den första oktober går det att söka specialistvård direkt, utan att behöva gå via familjeläkaren. Västmanlands läkarförening riktar nu viss kritik mot reformen.

Förändringen innebär också att man kan söka specialistvård över hela landet, inte bara i Västmanland. Men Västmanlands läkarförening tror att resurserna hade kunnat användas på ett annat, bättre, sätt:

– Vi ser det som i grunden ett försök att stilla människors oro, att försöka få dem till vård lättare. Vi tror att det är en god intention, men för den skull tror vi inte att det är en bra metod generellt. Inte som vi har sett hittills i alla fall, säger Mats Stenberg som är ordförande i Västmanlands läkarförening.

Hur har det påverkat ert arbete hittills skulle du säga?

– Jag skulle inte säga att det har påverkat dramatiskt i vardagen för läkare, men jag vet att det finns kliniker där man fått avsätta mer resurser till att ta hand om egenremisser. De resurserna tror vi skulle kunna användas bättre: tillexempel genom att satsa på primärvården, säger Mats Stenberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista