Martina Ågren. Foto: Inga Korsbäck
Martina Ågren hygiensjuksköterska. Foto: Inga Korsbäck

Färre urinvägsinfektioner ska minska bruket av antibiotika

1:38 min

I Västmanland skrivs det ut för mycket antibiotika till äldre som drabbats av urinvägsinfektioner. Med utbildning ska förskrivningen av antibiotika minska.

För att minska förskrivningen av antibiotika på länets särskilda boenden ska landstinget och Vårdhygien jobba mer förebyggande, säger hygiensjuksköterskan Martina Ågren på Vårdhygien.

Det är med ökad kunskap och utbildning som bruket av antibiotika ska minska, säger Martina Ågren som är en av två sjuksköterskor, anställda av Landstinget Västmanland.

Hygiensjuksköterskorna finns till stöd för länets kommuner och privata vårdgivare i frågor som rör hygien.

Vårdhygien på Västmanlands sjukhus har också det övergripande ansvaret för frågor som rör smittspridning i länet.

Skärpta hygienregler inom hemtjänst, särskilda boenden och LSS-boenden sedan årsskiftet bidrar också till att Vårdhygien nu vill öka insatserna för att få ner förskrivningen av antibiotika.

Att personal inom vård och omsorg följer de basala hygienregler som finns är viktigt och särskilt då om en brukare inte klarar av att sköta sina egna hygienbehov, säger Martina Ågren.

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård, säger till P4 Västmanland att det också krävs insatser när det gäller förskrivningen av antibiotika. Där har verksamhetschefer och läkare på länets vårdcentraler ett ansvar att inte skriva ut antibiotika i onödan, säger Jan Smedjegård.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista